Barcelona… del två – arkitektur

Barcelona har en fantastisk arkitektur, framförallt vimlar det av modernista, jugend eller art nouveau som det också kallas.

I stadsdelen L’Eixample, som betyder utvidgningen på katalanska, finns många vackra hus. Tre av dem sticker ut särskilt och bildar Manzana de Discordia, oenighetens kvarter; det kallas så eftersom det är tre olika arkitekter som har ritat dem och eftersom de är så olika. Det första är Casa Lléo- Morera av Lluís Domenèch i Montaner som är en romantisk dröm med tornspira, smyckade balkonger och änglastatyer.

Lite längre upp på gatan Passeig de Gràcia ligger Casa Amatller, ritat av Josep Puig i Cadafalch för en chokladfabrikant. Visst är huset fint på utsidan, men det är insidan som verkligen är värt en titt; längs pelarna finns statyer på djur som tillverkar choklad – jättesöta!

Det tredje och mest spektakulära av husen är Casa Batlló av Gaudí himself, inspirerat av sägnen om stadens skyddshelgon Sant Jordi eller St Göran och draken. Fasaden och taket symboliserar drakens rygg och svans, balkongerna liknar gulnade ben från hans offer och skorstenens kors symboliserar St Görans svärd som dödar draken.

Visst liknar huset en drake?

Ytterligare ett av Gaudís hus, som låg nära vårt hotell, är Casa Milà eller la Pedrera (stenbrottet) som det kallas pga all kalksten som användes till det. Huset sticker verkligen ut med sina böljande (återigen böljande; det är mycket som böljar på Gaudís byggnader) balkonger och de vackra arbetade smidesstaketen. Tänk att få bo i det här! Innanför balkongerna döljer sig numera ”vanliga” lägenheter – undrar vad de kostar…

Den främsta symbolen för Barcelona och Gaudís geni – som kanske gränsade till storhetsvansinne? – är väl den enorma och fortfarande oavslutade kyrkan La Sagrada Familia. Efter att ha byggt på den i nästan 50 år dog Gaudí tragiskt 1926, överkörd av en spårvagn. Arbetet avbröts men återupptogs igen i mitten av 1900-talet och pågår fortfarande – frågan dock är om den någonsin blir klar, inte alla tycker att det är värt att lägga mer pengar på. Oavslutad som den är så är det ändå imponerande och vacker, tycker jag – synd bara att stora delar av den skymdes av byggplast och byggställningar! Det vore kanske bättre att låta den vara som den är, den är ju redan en av de absolut största ”måstena” för en turist i Barcelona.

En av resans höjdpunkter var Parc Guëll, men det får ni vänta på tills efter helgen, i temat parker.

Nu åker jag snart till Stockholm för att gå på trädgårdsmässa; få massa inspiration, träffa likasinnade galningar från hela landet och kanske köpa med mig ett och annat hem till trädgården… 🙂 Lär bli blogginlägg om det också, men med lite fördröjning – jag sover hos goda vänner och både bör och vill ju förstås umgås lite med dem också, inte sitta böjd över datorn så fort jag kommer hem… 😉

3 responses to “Barcelona… del två – arkitektur

  1. ”Drakhuset” är häftigt.. och sagrada familia lär väl fortsätta vara fullt med byggplast.. tror inte de kommer sluta bygga på den, nu har det väl blivit en grej att de ska fortsätta.. (det var byggställningar överallt nrä vi var där med).

    kram

  2. Härligt inlägg om Barcelonas arkitektur! Det är verkligen en fantastisk stad och nu blev jag sugen på att åka dit igen. Ser fram emot att läsa mer om Barcelona och om Stockholm!

    Kram!

  3. Fantastiska byggnader. Bra inlägg.
    En av de få städer jag inte varit i och som jag känner att jag måste besöka. /Henirk

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir jätteglad!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s