Fröken schackruta – kungsängslilja

Min senaste kärlek i rabatten är min söta kungsängslilja som står och nickar med sin stora blomma. Kungsängsliljan heter Fritillaria meleagris på latin och är nog den enda blomman som faktiskt är rutig! Den är oftast röd men finns även som ”alba” med ett svagt rutmönster i vitt på vitt.

Artnamnet meleagris betyder pärlhönefläckig och syftar på blomman. Sitt svenska namn kungsängslilja har den fått av Kungsängen som ligger utanför Uppsala, Uppland, där den har en rik förekomst.

(Den virtuella floran)

En fördel med Fritillaria-släktet är att de inte är populära hos rådjuren, så de får stå kvar när tulpanerna blir uppätna.

Anne på Moseplassen ordnar tävlingar varje månad, och denna gång är temat lökväxter. Gå in och se de andra kandidaterna och rösta på din favorit!

This funny looking yet beautiful flower is my attribution to the contest ”miss flower onion”. It’s called Fritillary in English which is also the latin name.

4 svar till “Fröken schackruta – kungsängslilja

 1. Heisann!

  En sånn har jeg ønsket meg til haven. Fruen som bor tvers over, hadde en jeg kunne såvidt skimte fra kjøkkenvinduet, men den ble borte…den også!
  Mannen min sin familie kommer fra Drangedal, rett nord for Kragerø.
  Vi har overtatt en bruksrett for underetasjen i det gamle huset til besteforelderene hans. Det midterste av Lia-gårdane. Stikk innom dersom du kjører forbi og du ser liv der! Se livetilia.blogspot.com som jeg har sammen med Hanne og Magnus (svigerdatter og sønn).
  Mistelteinene er rett ved fergeleiet i Horten på veien mot hovedveien til Kragerø. Massevis på begge sider. Best å se dem før løvet kommer på trærne, f.eks i påska.
  Da lenker jeg! Takk!

 2. Tack så mycket för din trevliga kommentar, som alltid:) Läser en kurs i Litteraturvetenskap på Universitetet, grundnivå. Tänkte hoppa på kurs B till hösten och har tidigare läst kurs i Kreativt Skrivande + 2 år på folkhögskola. Sedan får vi se vart det bär av med allt detta bagage… Själv då, franska har jag för mig att du läst. Någon spec. utbildning el enstaka kurs?:)

  Kramar

 3. Gud vad tuff och fin den var! Gillar färgen skarpt!

  Sv: Haha, nej tyvärr har jag inte upplevt 50-talet. Det gjorde knappt mina föräldrar heller. 🙂

 4. Ping: Presentasjon av kandidatene til Frøken Løk 2010 | Moseplassen

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir jätteglad!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s