En maskros är en maskros är en maskros…

Parkens gräsmattor är nyklippta. Mitt i gräsmattan växer påskliljorna och mellan dem maskrosor. Det ser ut som att alla maskrosor har flytt från gräsmattan och förskansat sig mellan påskliljorna.  Mellan påskliljorna får de stå ifred. Gräsklipparen kör sina lovar runt, runt, mejar ner gräs och maskrosor utan urskiljning, men undviker påskliljorna. Endast de maskrosor som växer som i symbios med påskliljorna skonas.

Påskliljorna bildar en skyddande ring kring maskrosorna och ropar till dem; ”Kom in här, mellan oss kommer inte gräsklipparen!”

De gula solarna svarar blygt; ”Vi har aldrig förstått varför gräsklipparen kör över oss maskrosor men undviker er. Vi har ju samma guldgula solgula färg, vi vänder oss lika gärna mot värmen. Är inte vår gula färg, vår soldyrkan, lika mycket värd?”

Häromdagen åkte jag förbi en trädgård med vackra gula tulpaner i rabatten. I gräsmattan växte massa maskrosor och de utslagna solarna matchade perfekt rabattens tulpaner. Det såg nästan ut som om maskrosorna var kvarlämnade med flit, för att förstärka blomsterprakten.

När jag var liten hade vi kaniner, och länge efter att de hade gått till de sälla jaktmarkerna tänkte jag på dem så fort jag såg några ovanligt saftiga maskrosblad. Den som har läst Den långa flykten av Richard Adams, som handlar om ett gäng kaniner som flyr från sin koloni för att finna en fristad, kommer kanske ihåg några ord ur kaninspråket, som silflay som betyder att beta, äta gräs. ”Ah, här hade Roddie (vår kanin) kunnat gå på silflay”, brukade jag tänka…

Annonser

3 responses to “En maskros är en maskros är en maskros…

 1. Bravo, vilken strålande bild du skyfflar fram åt de överkörda maskrosorna. Gillar spelet mellan dem, deras likasinnade; påskliljorna och antagonisten; gräsklipparen. Som ett episkt drama i kortform. Speciellt denna skildring i texten är en favorit: ”Gräsklipparen kör sina lovar runt, runt, mejar ner gräs och maskrosor utan urskiljning, men undviker påskliljorna. Endast de maskrosor som växer som i symbios med påskliljorna skonas.”

  Kreativt att du konverterar ditt stora intresse till skönlitterär form.

 2. Hej..
  Skulle bara säga om du mejlar till Eldgarden så kan du få info vilken affär som ligger närmast dig där du bor.
  Gillar maskrosor.
  Ha det gott
  Annika
  som jobbar dygnet runt just nu(känns det som)

 3. Ja, jag är ju en sån som tycker att maskrosor är rätt härliga blommor ändå! nu har ju jag ingen gräsmatta – i en egen gräsmatta skulle de nog få gå till de sälla jaktmarkerna eller vart nu maskrosor hamnar haha – men finns det nåt finare än en krans av maskrosor?? tror inte det 🙂

  Dessutom är de som vitsippor, dyker upp och täcker över det trista som finns under 🙂

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir jätteglad!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s