Vi de drunknade av Carsten Jensen

Vi de drunknade är berättelsen om ett dansk havssamhälle som sträcker sig över hundra år. Boken alltså, inte staden – eller ja, staden finns ju där hela tiden. Hur som helst, så följer man stadens invånare genom generationer. Historien berättas ständigt genom ett ”vi” som dock skiftar – ofta vet man inte riktigt vilka ”vi” är, det är på samma gång ingen särskild och alla stadens invånare, som berättar, minns tillbaka och analyserar historien i efterhand.

Som titeln antyder har havet en stor roll i berättelsen, det är kring havet allt cirklar. Alla män i staden är sjömän; de börjar som skeppspojkar, blir sedan matroser, några blir kaptener eller styrmän. Andra drunknar eller kliver av för att fortsätta på land som redare eller köpmän. Kvinnorna är ganska osynliga; de finns i bakgrunden som oroliga mödrar och sörjande hustrur. De tycks ha förlikat sig med tanken på att vissa aldrig kommer hem, och på att inte ha en grav att gå till för att sörja; havet lämnar inte tillbaka de döda. Männen funderar inte övre några valmöjligheter; havet är det enda som finns.

Vi hörde havet hela tiden, det var som en sång i våra öron. Men kvinnorna hörde den inte. Vi hörde sirenernas locksång, de böjde sig över tvätten och stängde av, men de blev inte bittra, bara hårda och praktiska.

Liksom huvudpersonerna skiftar genom boken, så skiftar också stilen på berättelserna. Ibland är det en äventyrsberättelse, ibland en familjekrönika, ibland en kärlekshistoria och ibland en dråplig historia om pojkstreck. Ljusa och mörka stunder i stadens historia blandas på ett sätt så att det aldrig blir tråkigt, man vill hela tiden fortsätta läsa för att få nästa del i historien. Jag förundras över hur författaren lyckas binda ihop berättelserna med alla sina trådar utan att det känns spretigt. Ofta hänvisar han tillbaka i historien (och några gånger framåt), så man blir påmind om hur de olika huvudpersonerna hänger ihop – berättelsen går hela tiden framåt i tiden, från det tysk-danska kriget i mitten av 1800-talet till andra världskriget, men sällan från far till son utan fram och tillbaka genom samhället, via barndomsvänner, fiender och släktförhållanden. Den röda tråden är ibland svag men finns alltid där, eftersom alla i ett så litet samhälle känner varandra, och de stöter också på varandra ute i världen, på de mest oväntade ställen. Vem hade väntat sig att möta sin förmodat döde barndomsvän på isen mitt på havet, eller sin ärkefiende på ett ryskt militärsjukhus?

Carsten Jensen skriver med en lätthet och en schvung som fångar läsaren från första sidan till sista. Boken rekommenderas både för den historieintresserade och för den som vill läsa en bra story, underhållande berättad och med en annorlunda vinkel. Jag ger den betyget 4 av 5.

Annonser

4 responses to “Vi de drunknade av Carsten Jensen

 1. Vilken fin och väl sammanhållen recension. Proffsig.
  Jag har snuddat vid boken ett antal gånger, men inte riktigt hunnit ta mig för att läsa den. Kanske borde jag tänka om, prioritera bort Kafka:)

  (ja, jag vet inte när vägarna bär till Gbg nästa gång, men givetvis ska vi snart ses vilket som, och som du skrev, snacka blogg, skrivande och franskt!)

  Krams!

 2. Oh, jag älskar den jag också! Ska snart sätta tänderna i hans senaste. Kan verkligen rekommendera Vi, de drunknade till alla som inte läst den, och speciellt den här sommaren.

  Förutom att den, och det är så klart det viktigaste, är ett stycke fantastisk litteratur så är den också lång, lättläst och uppdelad i mindre delar, tre saker som gör den yttermera lämplig för att alltid ha i hand/badväskan att ta till lite då och då i sommar.

 3. Oj, nu blev jag riktigt sugen! Du berättar jätte bra!

  Sv: Tack för tipset. Vi funderade lite på ros ett tag men taggarna skrämde oss lite. 🙂 Men rosor är ju mina favoriter… Hmmm.

 4. Vackert collage……..nedan 🙂
  Håkan

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir jätteglad!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s