Uttryck som nog bara används i min familj – del 1

I min lite knäppa familj har vi en hel del roliga uttryck för oss, som har använts i just vår familj i flera generationer. Jag vet inte hur vanligt det här är, men vissa av mina kompisar tycker i alla fall att uttrycken är väldigt roliga, så jag tänkte jag skulle beskriva några av dem. Känn dig fri att sno och själv använda uttrycken! Vem vet, jag kan sätter en trend här…

Uttryck från mammas sida…

Att ge bort en hyvelbänk

Det här uttrycket härstammar från en släkting på min mors sida, som i julklapp ett år gav sin fru en hyvelbänk. Det var, som man kan förstå, ingen särskilt uppskattad present – det var nämligen inte så att just det paret var ovanligt emanciperat och jämställt, nej, det handlade helt enkelt om att mannen bra gärna ville ha en hyvelbänk och tyckte han hade fått en snilleblixt när han kunde rättfärdiga inköpet med att det var en present till sin fru. Uttrycket hyvelbänk används numera i något överförd betydelse när man ger bort någon som visserligen mottagaren, men även givaren i lika stor grad, har nytta och/eller glädje av. (Detta eftersom ingen efter den fadäsen vågar ge bort någon som inte mottagaren också blir glad för.) Ett exempel är förra julen, när jag förärade min käre make en DVD-box med Robert Gustafsson, och han i sin tur köpte två mickar till Guitar Hero, så att jag ska kunna vara med och sjunga (jag sjunger i och för sig dåligt, men inte riktigt lika illa som jag spelar gitarr). Typiska saker som vi var och en blev glada för, men som även givaren ville ha, lika mycket.

Ordet hyvelbänk är därmed också ofta med i de, i vår familj, nästan obligatoriska julklappsrimmen, som oftast författas sent på natten den 23 december och gärna får innehålla så många nödrim som möjligt. Ett typiskt sådant rim lyder ”En hyvelbänk du av mig får, som du har glädje av i många år”. Mycket användbart, kan användas på det mesta!

Famous last words

Min mormor är engelska från början (dock boende i Norge sedan 1944) och använder därmed många engelska uttryck, dessutom har hon alltid älskat att läsa och har ett otroligt minne, så hon kommer ihåg alla citat från sin barn- och ungdom. Ett av hennes favorituttryck är ”famous last words”, som från början och bokstavligt syftar på någon som varit för dumdristig och försökt göra något som lett till hans död, så att det självsäkra uttalandet blir hans sista ord. Exempel; ”Det kan väl inte vara så svårt att hoppa över det här stupet!” –”Famous last words” hörs det mumlas i hopen… Sedan har några (jag har ingen aning om hur många – min mormor och hennes familj, staden hon växte upp i , halva Englands befolkning..?) börjat använda uttrycket även i mindre drastiska situationer, som ”Det kan väl inte vara så svårt att sätta ihop den här IKEA-byrån?” –”Famous last words…” för att visa att det nog kan vara väl så svårt. Det kan också användas när man själv påstår något man inte är helt säker på och vill visa att man är medveten om det. Typ ”Det är väl bara att skruva isär den och ihop den igen? Famous last words…” eller ”Äsch, nog ska jag väl klara att öppna en champagneflaska själv! Famous last words…”. Ett mycket användbart uttryck!

God og mett, doven og trett sa katten

Jag är som sagt halvnorsk på mammas sida och återigen vet jag inte om detta uttryck är vanligt i hela Norge eller bara i min familj. I vilket fall, när man har ätit gott och vill understryka det så säger man ”Nu är jag ‘god og mett, doven og trett sa katten'”. Det betyder alltså ”god och mätt, slö och trött sa katten”.

Nästa gång får ni några uttryck från pappas sida av familjen.

Har ni några uttryck som bara används i din familj eller i din vänkrets? Berätta!

Annonser

10 responses to “Uttryck som nog bara används i min familj – del 1

 1. Roliga uttryck ni har i familjen. Hyvelbänken var en favorit, det har vi nog alla råkat ut för… ja inte själva bänken då utan att få grejer som den andre vill ha. 🙂
  Vi kallar oftast våra för interna grejer/skämt

 2. Kan inte komma på några uttryck vi har, kanske finns det nåt men det finns så mycket annat i mina tankar nu så jag kommer inte på dem i så fall. 🙂

  Lillpojken är beräknad till 8 sept, så bara 61 dagar kvar nu… hihi

  Trevlig helg!
  Kram Mia

 3. Vad man önskar sig i födelsedagspresent: ”en hymfajymfa till en väderkvarn” – uttryck från min farfar när man inte kommer på vad man önskar sig..

  när nån har ont i huvudet och man klagar över det säger man ”var glad för det, det betyder att du har något i det” – också från min farfar.

  Mormor hade ett GÄNG med gamla uttryck som vi har nedskrivna någon stans..
  Trötter i föttera, dömmer i huvet o magen står som enna tunna – när man är mätt haha.. ska uttalas på västgötska 🙂 (obs inte göteborgska utan lidköpingsdialekt).

  Morfar brukade alltid säga ”det finns botten i en bonde med” när han var mätt.. Rätt sött 🙂

  Famous last words är väl ett rätt vedertaget uttryck i det engelska språket tror jag 🙂

  kram

  • Haha, hymfajymfa, vad bra… Den med magen står som enna tunna måste jag säga nästa gång… har ju rötter i Lidköpingstrakten oxå så lite väschötadialekt kan man väl få till… 🙂 Så famous last words är vanligt i England, vad bra, det visste jag inte! Det är ju det som är svårt att veta, är det bara mormor som säger så eller halva världen? 😀
   Kram

 4. Gillar uttrycket famous last words! Känns som en såndant uttryck man kan nyttja lite här och där, gäller dock bara att alla andra förstår innebörden:) Kul inlägg för övrigt – konkret och välformulerat!

  Kul att du gillade mitt bloggtips. Tänkte att det skulle passa dig. Ja, själv smyger jag in på den bloggen titt som tätt.

  Jaha, så du drömde om ett bloggmöte. Låter intresssant:) Pratade vi mode då kanske?;) Ja, kanske besöker jag bokmässan i år, å då får vi ta och ses isf!

  Å att gå kreativt skrivande-kurser är riktigt bra, oavsett om man redan har hittat skrivsnitsen eller ej. Kul att du funderat runt lite. Jag vet inga direkta distanskurser, men Södertörn har en som går på heltid. Heter kort och gott Kreativt Skrivande. Stockholms Universitet har en distanskurs (tror jag) som heter något mer Litterärt Skrivande. Grym! Och Linnéuniversitetet har bra rykte om sig med sina skriv/kommunikationskurser… Medborgarskolan har sjysta kvällskurser de med, något dyra men kanske värt. Sedan finns det många heltidskurser jag själv önskar gå, bl a Biskops Arnös författarlinje. Men annars är det väl bara att försöka ge sig på skrivandet på egen hand, för att ge ut en bok är väl inte så svårt 😉

  Ha en go´ å trevlig helg, krams!

 5. Herregud! Är vi släkt eller??!! En gång gav min farmor min farfar lampetter i födelsedagspresent för att hon själv gärna ville ha nya. I julklapp samma år fick hon… en hyvelbänk!

 6. *hihi* ja ”hyvelbänkar” har jag givit bort många till min man =) senast var det fyra krukor med kryddor han gillar ju att laga mat *hihi*

  Ett uttryck vi använder är… ”vi köper ny på måndag” Det används när tex. barnen ramlar och slår sig, eller om barna var dumma… ”vi köper ny på måndag” ‘hihi*
  Det kommer från att min mans pappa (våra barns farfar) Han sa alltid så, då min man som liten hade ramlat och kanske gjort illa handen, då sa farfar äsch vi köper ny (hand) på måndag.
  När våra barn var små förstod dom inte bättre… och dom sluta gråta och blev glada *ler*
  (kan ju vara orsaken till att min 16 åriga dotter i dag är shoppoholik!!)

 7. Hihi, sånt där är kul. Historien om hyvelbänken hade jag ju hört förr men de andra var nya. En extra dimension är blir det ju när familjen/släkten är flerspråkig. Vi har nog en del uttryck men inga jag kommer på nu…

  Kram Karin

 8. HelenasSysterUlrika

  Jag bara ÄLSKADE att läsa din familjs uttryck! 🙂 Håller med H där, de uttrycken hon nämner är nötta och älskade… När H och jag ger varandra presenter brukar vi rimma ”Vad som finns i detta paket, vet du inte ett skit om, din gamle get”… Klassiker mellan oss!

  Skoj, jag får nog ta o spåna lite med H om detta!

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir jätteglad!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s