Solens rikes mat

Jag har just sett på Kinas mat i 1an och är helt tagen. Vilket fantastiskt program! Liknar verkligen Solens mat, bland annat för att programledaren själv är så kunnig – Fredrik Önnevall talar (verkar det som) flytande kinesiska och har själv bott i Kina. Programmet är inte ett rent matlagningsprogram utan maten, i dagens fall den chilistarka maten från Szeshuanprovinsen, är mer den röda tråden som håller ihop programmets olika delar. Bilderna är så levande att det  nästan sticker till i näsan, och när jag kliar mig i ögat väntar jag mig för ett ögonblick en brännande känsla, som om jag själv hade chilihack på fingrarna.

I dagens program fick vi träffa Yang Dan som jobbar på fabrik, hennes föräldrar som hon delar två små rum med och morföräldrarna som bor kvar på landet i hemprovinsen och inte har träffat sina barn och barnbarn på fem år. Mellan 150 och 200 miljoner (alltså flera hundra miljoner!) kineser är gästarbetare i en helt annan del av det enorma landet, och lever under påvra förhållanden för att samla ihop en rikedom och en dag kunna flytta hem. Inte nog med att de bor trångt, jobbar hårt och saknar sina familjer – de tycker maten i södra Kina är smaklös och saknar hetta. I Szechuanprovinsen anser man att stark mat som chili behövs för att få igång blodomloppet i ett kallt och fuktigt klimat – kanske nåt för en göteborgare som en ann’ att tänka på?

Det var både sorgligt och fascinerande att se skillnaden mellan livet i Kanton och Szechuan – som dag och natt, eller som 1940-tal och 2010-tal… Ett vanligt ordspråk i Szechuan är ”Bergen är höga och kejsaren är långt borta” och det kändes verkligen som långt borta – från allt.

Jag blev grymt sugen på ”kinamat” och på att resa till detta vidsträckta land – frågan är bara vart man skulle åka? Säkert är i alla fall att jag kommer sitta bänkad om en vecka – då är temat orm, kanske inte lika lockande att äta men säkert lika fascinerande…!

Om du missade programmet kan du se det igen eller läsa om det och hitta recept här.

Annonser

3 responses to “Solens rikes mat

  1. Var på Dramaten i går kväll och såg Stormen så vi missade programmet, ska absolut titta via datorn, vi älskar chili (som mycket riktigt sätter fart på hjärtverksamheten, cirkulationen och ämnesomsättningen bland annat).
    Ha det gott!/Laila

  2. Gjorde en rundresa i Kina för 10 år sedan. En fantastisk resa på alla sätt. Kina mat i Kina kan inte jämföras med kinamat i Sverige 😉
    Trevlig helg
    Birgitta

  3. Så intressant programmet låter, eller så är det du som har förmågan att få det att verka intressant:) Gillar din enkla ”dokumentärberättarstil”:) Kul att det finns ett matlagningsprogram som lyfter upp ett annat perspektiv kring mat. Det mest intressanta är ju egentligen de små egenheter som maten omges av, som i detta fall hur befolkningen lever och ser på sin ”egen mat”. Det ger ett intryck av maten som en mer rundare måltid.

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir jätteglad!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s