En Stockholmssaga

English summary below

Ja se det var allt ett riktigt storstadsäventyr!

En gnistrande vacker vinterdag åkte prinsen och prinsessan med järnhästen från rikets andra
stad till den Kungliga Hufvudstaden. Prinsessans högvälborne bror ordnade med galej i sin takvåning på Söder och de beundrade takhöjden och gasmätaren från anno dazumal.

Sedan drog följet vidare till en av stadens restauranger; Shanti som betyder fred. Där åt de indiskt tills magarna stod i fyra hörn. Med på middagen var också den tappre riddaren Fredrik och den väna jungfrun Anna, som även fick äran av att härbärgera prinsessparet under helgen. Eftersom prinsessan i sitt välsignade tillstånd hade behov av en god nattsömn fick hon låna bästa sängen, så gentilt!

Lördagen kom och med den en tur till Rosendals trädgårds julmarknad. Där var det mysigt vill jag lova! Snön låg vit och gnistrande i den stränga kylan och mörkret lystes upp av ljusslingor och flammande lågor i eldfat. I växthuset serverades en fantastisk linssoppa som värmde lika gott inifrån som alla ljusen utifrån. Hertigparet af W kom förbi med sin häst och vagn och hade med sig sin lille son, som charmade alla närvarande. Tänk, sa prinsessan, om några månader har vi vår egen lillprins eller sessa!

I ett av växthusen hade en tomte glömt kvar sin luva och säck. På glasväggen bildade kylan frostrosor.

Prinsessan beundrade också julkrubban med de fina halmfigurerna som stod i trädgården. En sådan skulle man ha hemma i slottsträdgården, drömde hon.

Kvällen tillbringades i riddarborgen där riddaren själv tillagade en utsökt supé som fick ädlingarna att sucka av välbehag. Vilken helg! Kvällen ville aldrig ta slut, de fyra vännerna satt och pratade till långt inpå småtimmarna…

… och har de inte slutat än, så sitter de där än!

Once upon a time there was a prince and a princess who went to Stockholm, the royal capital of Sweden. They visited a Christmas market and talked all day and all night with their friends. And if they haven’t gone home yet, they’re still there!

Annonser

6 svar till “En Stockholmssaga

 1. Vilken underbar läsning! Skrattade gott 🙂 Jungfru, jo jo… 😉 Ska framföra alla lovord till min riddare. Härliga bilder det blev. Har inte tittat på mina än, men jag kanske kan få några annars av dig.
  Hoppas allt är väl.
  KRAM

 2. hihi vad kul du skriver 🙂 hertigparet af W jojo!! Maaan tackar! 🙂

 3. Hej!
  Härlig stockholmssaga! Du frågar på min blogg om du kan dricka ingefärste mot förkylning under graviditeten. Det går bra! Kan även hjälpa mot illamående. Här är några av de växter som man ska undvika att inta när man är gravid:
  ringblomma, salvia, muskot,, enbär, vinruta, åbrodd.
  Var också försiktig med vanligt te, kakao och kaffe (koffein i stora mängder kan skada fostret och även orsaka missfall).
  Ha det gott!/Laila

 4. Fiint! 🙂

 5. Så mysigt det ser ut på Rosendal, tänk vad vackert det är med eld emot snön. Man borde elda mer på vintern egentligen än man gör. Vilken härlig utflykt ni hade.
  Lisa/Lisas trädgård

 6. Vilken underbar text! Älskar den stort. Många fina, detaljerade drag bär den på och därmed säkert hårt arbete bakom.

  Dels gillar jag hur du leker med den arkaiska tonen både vad gäller de ”fiktiva” karaktärerna samt gestaltar omgivningen utifrån en annan dimension, som med järnhästen och gasmätaren; anno dazumal. Underbart. Och sedan låter du detta placeras i den nutida kontexten: storstadshelg; vilket inger känslan av en paradoxal verklighet. Med andra ord en mysig verklighet, en känsla av både det gamla Stockholm och själva julen.

  Härligt, du är duktig på att både vinkla och skriva!
  Kramar, ha en skön fredag med din Hertig af S och prins/sessmagen åt alla hörn:)

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir jätteglad!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s