Årets trädgårdsprojekt – tips emottages tacksamt!

Av en slump ramlade jag in på Odla.nu:s omgjorda hemsida och återupptäckte deras forum – en gång i tiden hängde jag där jämt, men på senaste tiden har bloggandet och graviditetströttheten hindrat mig. Men nu väcktes odlingslusten på riktigt igen och jag började genast fundera på årets projekt… 😀

Ni som har följt min blogg ett tag vet ju att vi har planterat ett antal buskar och mindre träd mot ena tomtgränsen. Här kan ni se en kavalkad på hur de ser ut under ett år.

Buskarna i början av juni 2010.

Efter en lågintensiv övertalningskampanj (läs: påpekanden och nya infallsvinklar på samma sak i 1,5 år) gentemot mannen i huset, som rent generellt är mer förtjust i gräsmatta än blommor, har jag äntligen fått med mig honom på det förträffliga i att gräva upp gräsmattan mellan buskarna och sätta perenner och marktäckare mellan och under. Hurra! 😀

Då kommer bara frågan VAD jag ska sätta… De buskar/träd jag har nu är, från norr till söder (vänster till höger på bilden) (och nu blir det kanske lite tråkigt för er som inte gillar latinska namn…);

Bakre raden: guldschersmin Philadelphus coronarius ‘Aureus’, hybridkejsarolvon Viburnun bodnantense ‘Charles Lamont’, trädgårdsprakttry Weigela ‘Red Prince’, pärlrönn Sorbus koehneana ‘fk Ås E’, bärhäggmispel Amelanchier alnifolia, en krusbärsbuske (som vi inte bestämt om den ska stå kvar där), lagerhägg Prunus laurocerasus ‘Etna’.

Främre raden: krikon Prunus domestica ssp. insititia ‘Silvast’, silverpäron Pyrus salicifolia ‘Pendula’, blodfläder Sambucus nigra ‘Black lace’, klotkörsbär Prunus eminens ‘Umbraculifera, hybridtrollhassel Hamamelis intermedia ‘Diane’, Rhododendron Rhododendron Yakushimanum ‘Flava’.

Vilka perenner och marktäckare skulle ni rekommendera? Jag har tidigare fått tips om vintergröna, murbräcka och funkia (hosta) och har själv tänkt på julrosor, hasselört och alunrot. Något prydnadsgräs skulle vara kul också… 🙂 Jag tänker mig att ha vårblommande marktäckare under de vårblommande buskarna, sommarblommande (eller med sommarfint bladverk) under de sommarblommande, vintergröna marktäckare mellan vintergröna buskar, osv. Buskarna är planterade för att utgöra blickfång under olika delar av året, så i stort sett ska de som är fina på vintern vara bredvid varandra, de vårblommande är grannar etc.

Buskarna längst åt söder (som dessutom är städsegröna, gröna året om) skuggas rätt mycket av vårt trädgårdsförråd så jag behöver tips på både sol- och skuggälskande växter. Vi bor i zon 2 och har sur jord men jag kan tänka mig att jordförbättra om det behövs.

Tack på förhand!

Blommig fredag

Veckans blommiga tema är ”en gnutta grönt” och det passar ju rätt bra in på detta inlägg. Fler bidrag hittar du som vanligt hos Katarina!

8 responses to “Årets trädgårdsprojekt – tips emottages tacksamt!

 1. Kul att ha plats att kunna plantera så många nya växter. Är där soligt skulle jag välja en del inte allt för höga nävor men även julrosor, Helleborus x hybridus finns det massor av fina utav, men även hasselört och hostor. Inte minst skulle jag plantera lökväxter som snödroppar och Crocus tommasinianus i massor.
  Ha det gott och trevlig helg
  Birgitta

 2. Hrm, jag tror jag hoppar på din fråga. 😉
  Satt och bläddrade i en trädgårdsreklambok från tyskland (har jag för mig) med leverantör i malmö. De verkade billiga och hade en massa marktäckare! (har du någon aning om vilket företag jag pratar om så hojta gärna till)… 🙂

 3. Härligt med så mycket o utnyttjad yta//Britt

 4. Spännande projekt, men är tyvärr inte proffs på buskar:)
  Ha en härlig helg,
  Charlotta

 5. Det beror ju lite på om du har torrt eller fuktigt och hur mycket sol och skugga det är, vad som trivs bäst. Nävor är ju alltid tacksamma, jag gillar spetsmössa och anagrambräcka, fina att täcka över lökblast om man vill plantera tidiga lökväxter. Jag skulle nog satsa på något vintergrönt emellan också för att få lite vackert på vintern också. Ha en skön helg
  Lisa/Lisas trädgård

 6. Heisann!
  Jeg er tilbake – og du er like go’ og rund!
  Du går en nydelig tid i møte med lyse, flotte dager utover. Hva råd gjelder, er jeg en impulskjøper, og kjøper det jeg faller for, ofte der og da. Kanskje jeg ikke treffer beste kombinasjon plante/miljø på den måten. så noen går derfor ”dukken”.
  Latinkse navn går inn det ene øret og ut det andre!
  Jeg synes syrinhortensiaen som fulgte med huset, er utrolig vakker, kommer sent og blomstrer utover høsten. Kommer kanskje på noen andre etter hvert.
  Ha go’ hælj ;:OD)

 7. ‘Gnutta grönt’, som i grönt gräs?;)

 8. Oj det där måste jag klura lite på.
  En av mina favoriter när det gäller marktäckare är myskmadra. Blommar så fint vitt i maj-juni och har en sådan fin grön färg. Sedan sprider den sig fort och bara att dra bort om det blir för mycket.
  Marktäckare nr 2 är fjällkåpa båda dessa är låga.
  Vad många fina träd och buskar du har planterat.
  Kanske kommer på något mera om jag får fundera lite.
  ha det gott och grattis till övertalningen.
  Annika

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir jätteglad!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s