Mitt i en utvecklingsperiod?

G har varit i en otroligt jobbig period senaste veckan – skriker jättemycket, vill bara bli buren på hela tiden, sover nästan ingenting på dagarna… Som tur är sover han på nätterna i alla fall. Ibland får han totala spel, bara gallskriker och gråter så han hulkar – av vad? Ilska, sorg, frustration? Vilsenhet, tror jag, han verkar inte veta själv varför han är ledsen. Det är stört omöjligt att trösta honom när han får såna ”anfall” (det är inte krampanfall eller nåt sånt, så ingen blir orolig), det enda som ibland hjälper är att sätta på en skiva och vagga honom i takt till musiken. Stefan kör med hårdrock, själv lyssnar jag på Håkan Hellström – bara det är en tydlig takt så funkar det – ibland. Ibland hjälper inte ens det. Det kan också hjälpa att gå ut och gå en promenad, då somnar han oftast, men så fort vi är hemma igen brukar han vakna. Enda gångerna han är lugn är när han äter, vilket han förstås gör oftare när han är vaken (och gör av med massa energi på att skrika) men det känns ändå som ganska långa stunder däremellan när han bara gnäller… Eftersom han knappt sover på dagarna blir han övertrött, det märks att han är jättetrött men han kommer inte till ro. Jobbigt för både honom och oss!

Häromdagen läste jag om något som kallas ”de sju sprången” i barns utveckling och det verkar vara ett sådant som G är i början av. De sju sprången handlar om den mentala utvecklingen som ett barn går igenom under sitt först levnadsår och kännetecknas av tre faser;

Förberedelsefas: jobbig period, barnet kräver extra uppmärksamhet. Man känner inte igen sitt barn, men barnet känner inte igen sig själv heller! Barnet har liksom trätt in i en ny värld. Det kan ses som en slags trotsperiod.

Tecken på att ett nytt språng är på gång:
Barnet…
vill ha mer fysisk kontakt och uppmärksamhet – check
sover sämre – check
äter sämre – stämmer inte på G
skriker oftare och mer – check
är mer klängig och gnällig – check
är blygare och mer klängigt än annars – check
suger mer – check

Utvecklingsfas: Själva utvecklingssprånget. Vad som händer är olika för varje språng. För andra språnget som G är i, vid ca 8 veckor (han var 8 veckor igår), står följande;
Ler ofta. Upptäcker och tar in omgivningen mer och mer. Kan se skuggor, ljus och mönster. Upptäcker sina fingrar och tår. Många nya intryck som tar tid att vänja sig vid och därför behöver barnet en trygg och välkänd omgivning, det blir mer mammigt och pappigt.

Så här kan man hjälpa barnet: Titta på saker tillsammans med barnet. Låt det ligga utan strumpor så det kan leka med tårna (fast G når inte sina fötter än). Ta ett bad tillsammans (det har jag tänkt göra snart, han gillar ju att bada). Sätt på musik och dansa med barnet (det gör vi nästan varje dag!).  Mobil, speldosa och ett vackert tyg bredvid sängen är spännande.

Avslutningsfas: Varje förändringsperiod avslutas med en lugn fas när barnet är gladare och mer självständigt än tidigare. Barnet vilar och samlar krafter inför nästa språng. Både barnet och föräldrarna kan njuta av barnets nya färdigheter.

källa: Trotsboken av Malin Alfvén och Kristina Hofsten (Vi föräldrars handbok) (finns även på http://www.psykologiguiden.se)

Det här ser ut att stämma väldigt bra på G, han ler jätteofta nu (underbart!) och håller på att upptäcka sina händer, tittar på dem och smakar liksom eftertänksamt under långa stunder. Han är fascinerad av lampor och i morse roade jag honom en lång stund genom att tända och släcka spotlightsen i badrumstaket… 🙂

Det känns skönt att ha hittat vad hans nya gnällighet kan bero på, även om det inte ändrar något så är det skönt att veta att vi inte gör något fel och att det kommer gå över. Ser mycket fram emot att han kommer in i fas 3, hoppas det händer snart… 😉 Sen är det bara att vänta in nästa period, som kommer vid 10-12 veckor – ganska snart alltså…

Förra veckan köpte vi en bärsele på Blocket, och den funkar att bära honom i om han inte är ledsen när man börjar. Igår somnade han i den och sov tre timmar! Det märktes stor skillnad i humöret efteråt, inte alls lika gnällig. Idag har han varit glad och ”pratig”, ligger och jollrar för sig själv och pratar massor med mig. Vågar man hoppas att förberedelsefasen är över och att vi snart får njuta av lugnet efter stormen…?

Bärselen AngelPack LX

5 responses to “Mitt i en utvecklingsperiod?

  1. Frustrerande när så små är ledsna eftersom man tillslut inte vet vad man ska göra för att få dem glada. Hoppas fasen går över så att han får sin väl behövda sömn!

  2. Olivia följer de 7 sprången kan jag säga. Man märker verkligen när hon är i en utvecklingsperiod då hon blir mer gnällig och skrikig och kräver uppmärksamhet och aktivitet hela tiden. Det är skitjobbigt verkligen, men vi har haft tur att det varit över på ett par dagar. Sen är hon sitt vanliga glada jag igen. Det måste verkligen vara skitjobbigt för dem själva när de är i dessa perioder. De lär ju inte förstå något varför de är gnälliga och bara känna att inget är särskilt bra. Hoppas fasen är kort för er. kram

  3. Heisann!

    Noen har sine barn å ta hånd om , andre ( les meg) har sin far. Han sover heldigvis godt om nettene…. men matlysten minker, og så kan han gå sjøl, ennå. Vi er i ulike stadier, vi to ;:OD)

  4. Gud vad fina ni är.. vet du, jag kommer inte in på din andra blogg..

  5. Kan förstå att man som förälder blir frustrerad när man inte vet orsaken till varför barnet skriker. Men då är det skönt att ändå kunna ställa en ‘utvecklingsdiagnos’, så att man vet vart man ska utgå ifrån, både vad gäller ens vilja att hjälpa och oron. Vilken fin bild dessutom, ser väldigt harmoniskt och ömt ut:)

    krams!

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir jätteglad!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s