Testar med nappflaska…

De senaste veckorna har det verkat som att G inte blir riktigt mätt av amning, eller rättare sagt han blir mätt men det tar väldigt lång tid och han håller sig ganska kort tid – vissa dagar ammar jag en gång i timmen och nästan en timme åt gången (alltså tex kl 10-11, 12-13 osv), och på kvällarna kan han ibland kräva mat nästan oavbrutet. Det blir ju lite jobbigt så nu testar vi med att ge honom tillägg. (På natten sover han i alla fall bra och klarar sig 6-8 timmar första passet, efter maratonamningen, och sover sen 2-3 timmar igen innan det är godmorgon. Dagtid sover han nästan inget, nån timme i vagnen och ibland i bärselen.)

Jag ska erkänna att jag var ganska mycket emot det först, tyckte de var dumma på BVC som föreslog det – det hade ju gått jättebra med amningen hittills, skulle det plötsligt ändras? Och så tänkte jag att jag ska väl klara att ge honom det han behöver och att det nästan kändes som att jag var lat som inte ville amma det som krävs… Men sen kände jag att han mår nog bättre av att halvamma och ha en glad mamma än att hans mamma börjar bli bitter av att känna sig som en mjölkkossa! För det sliter att inte få nåt gjort alls, även om det är jättemysigt att amma blir det jobbigt när man inte gör annat på dagarna. 😦 Förmodligen är det så att han behöver mer näring än han får av mjölken nu, jag har fortfarande mycket mjölk så det är inte det att den tar slut, men han måste suga så länge för att få i sig tillräckligt med näring.

Så nu har vi köpt modersmjölksersättning och en nappflaska och börjat testa. De första två gångerna gick det inget vidare kan jag säga… Han vill inte suga och när jag trycker försiktigt för att få ut lite så han känner smaken hulkar han som om han sätter i halsen och börjar gråta… Stackars lille snutten! 😦

Hoppas det går bättre framöver, vore så skönt om han kunde få lite tillägg efter amningen och vara mätt och nöjd längre!

Ni som har använt tillägg/ersättning, hur många gånger tog det innan bebisen accepterade den?

En positiv sak är i alla fall att han är jättehärlig och nyfiken nu, håller verkligen på att upptäcka världen! Att gå under ett träd med suffletten nerfälld är otroligt spännande, att gå förbi en tavla resulterar i en nacke som vrids 90 grader och alla gardiner måste noga studeras. Han ligger länge och jollrar med sig själv i mitt egengjorda babygym med skallror på trådar mellan två stolar. 🙂

Annonser

6 responses to “Testar med nappflaska…

 1. Låt nån annan prova med flaskan. Brukar gå lättare då! Lycka till!

 2. Om du vill fasa ut amningen ska du börja med tillägg. Eftersom babyn får tillägg stimuleras brösten mindre och då minskar mjölkproduktionen – ond cirkel alltså. Var aktiv i Amningshjälpen en gång i världen när den var nystartad och både min och andras erfarenhet var/är att vid just ca två månaders ålder behöver brösten stimuleras extra mycket eftersom barnets matbehov ökar. Det kan verka kämpigt några dagar men om man slappnar av och inser att det ”går över”, vilar mycket, ber om fotmassage, äter bra, dricker mjölkstimulerande drycker (även ett glas öl, undvik morotsjos som hämmar mjölkproduktion), äter mer av sådant som gör mjölken fetare, t.ex grädde, smör, olivolja, så brukar det ordna sig.
  Rekommenderar Amningshjälpens hemsida, under ”Allt från A till Ö” hittar du svar och råd när det gäller det mesta som har med amning att göra. Lycka till!

 3. klart du inte ska känna att du inte räcker till. Ersättningen finns till för JUST den anledningen när bebisen behöver mer och det verkar ju G absolut behöva om du behöver amma så mycket och så ofta. E har bara ammat kortare stunder men har väl fått i sig så mycket (han klunkar verkligen) så det verkar ha räckt. Vi var också i tankarna med ersättning och köpte det men E HATADE ersättningen. Vi provade på alla möjliga sätt men det funkade aldrig. Vi provade olika nappflaskor (MAM har lite plattare napp, funkar kanon nu), provade att mata med sked men icke sa nicke. Vissa ungar gillar det bara inte resonerade vi till slut.
  Det är först typ nu som han fattat att nappflaskan är rätt bra och då går det med välling (IBLAND, helst är det gröt som gäller)..

  Har hört att man kan blanda välling med bröstmjölk – typ mest bröstmjölk och sedan fasa bort bröstmjölken med mer vällingen allt eftersom. Kanske kan man göra på samma sätt med ersättning?
  Kommer förresten ihåg att den färdigblandade ersättningen funkade bättre än pulverersättningen, kanske kunde vara värt att testa?

  Oj, nu blev det här en uppsats och jag har INTE tid att sitta här o skriva mer nu.. städningen ROOOOPAR efter mig haha..
  Stor kram gumman, vi måste nog höras snart (när allt lugnat ner sig på min fron) så vi kan uppdatera varandra ordentligt!

 4. Bra att testa, Eliyah är så mätt och belåten av Nan ersättning 🙂 Lycka till-

 5. Vi körde ersättning alldeles i början innan amningen hade kommit igång, fast då hade vi en amningskopp som L fick dricka ur och inte flaska. Hon fick inte flaska förrän hon fick välling strax efter 6 mån och då hade vi också svårt att få henne att fatta hur hon skulle göra och hon tyckte inte att det var så roligt och skulle inte ha någon flaska – i alla fall inte om jag gav den. Testa som Christina säger och låt mannen ge flaskan. Så gjorde vi och då hade L inte så mycket val än att gilla läget och nu är vällingflaskan på kvällen dagens absoluta höjdpunkt! 🙂 För oss funkade också MAM-flaskan bäst i början. L suger inte på napp så det var väl dubbelt svårt för henne i början. Men de lär sig snabbt! Man får bara inte ge upp. Tror L hade lärt sig på en 3-4 kvällar. En annan fördel är att mannen kan bli mer inblandad och hos oss har det gjort att L fortfarande badas och nattas av mannen i stort sett varje kväll. 🙂 Me like.

 6. Olivia tog nappflaska och drack ersättning på en gång de flesta gångerna. Men nu av någon anledning så har hon slutat ta nappflaskan igen. Nu gnager hon bara på nappen och låter ersättningen rinna ut längs munnen. Så jag vet inte riktigt vad som hänt. Allt har faktiskt skett efter vi börjat med smakportioner av någon anledning.

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir jätteglad!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s