Månadsbild juni 2011

Sommar, sommar, sommar… Igår kom sommaren tillbaka, lagom till långhelgen – fem dagar ledigt om man tar semester på fredag som är klämdag. Härligt! Jag är ju ändå hemma men det ska bli mysigt att vara hela lilla familjen tillsammans. Och Stefan har lovat att ta med G på långa promenader så att jag kan få planterat i trädgården… 😉

Månadens bild är grön och lummig. Men titta precis till vänster om den lilla ön – ett träd som ser ut att vara silversprejat. Det är samma fenomen som jag skrev om häromdagen. Så här ser trädet ut på nära håll…

Jag fick veta igår att det är häggspinnmalens larver (stämmer säkert som Ildkat skrev att den heter spindemöl på danska) som kaläter alla häggar. Och när häggarna inte har några blad kvar, sprider larverna sig till gräset runtomkring och försöker sig på buskar och träd i närheten – som den här tallen, och buskarna jag såg häromdagen. De kan inte äta annat än häggblad, men de smakar lite på annat också, innan de inser sitt misstag. Som tur är överlever träden, och angreppen brukar bara hålla på i några år, tills en parasitstekel som äter larverna blir tillräckligt talrik och konkurrerar ut dem, men ändå… Vår samfällighetsförening i området har kontaktat en firma för att se om de går att bekämpa, annars är alternativet att ta ner häggarna och eventuellt plantera nåt annat träd.

Det ser verkligen spöklikt ut – skulle passa bra i en skräckfilm, som Helena skrev…

Vilt og vakkert har också månadsbilder. Har du?

Annonser

6 responses to “Månadsbild juni 2011

 1. Nej så trist med häggspinnmal, en mardröm! *rys* Vore intressant att veta om de kan bekämpa dem effektivt!

  Hoppas du får en härlig trädgårdshelg!

 2. Men så hemskt! Måste kolla häggar i trakten nästa gång jag går en hundsväng, själv har jag ingen hägg men det står på vår inköpslista, nu får vi kanske tänka om? Man får hoppas att träden kommer tillbaks i alla fall! När till exempel ekar blir kalätna av vad det nu är som attackerar dem vissa år brukar träden producera en ny omgång löv.
  Skön långhelg önskar Laila

 3. De er meget svære at bekæmpe ifølge mit link.

  http://www.havenyt.dk/skadedyr_og_plantesygdomme/14.html

  Det er dog en god ting at rive spindet itu med en stiv kost, så fuglene kan komme til larverne. De har nemlig svært ved at trænge igennem spindet selv.

  Jeg har ikke nogen af de omtalte ”livretter” – endnu – men jeg vil have to æbletræer til høsten, så jeg risikerer at få dem. De skulle dog være allerværst ved tjørnen. (Ved ikke hvad det hedder på svensk?)

 4. Synd att det inte är bra för träden för gud vad vackra de blev!

 5. Oj, marken är som bäddad för en Tim Burton-film!

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir jätteglad!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s