Hemma igen

Hemma igen efter två veckor i södra Norge, Norge som ju drabbades av efterkrigstidens värsta terrordåd fredagen 22 juli. Vi känner ingen som dog eller skadades i attentaten – jag har en kompis som jobbar i Regeringskvarteren men som klarade sig oskadd ut – men hela landet var ju i chock så det är klart att händelsen präglade mycket av vår andra semestervecka. Lägenheten vi bor i har ingen tv men just fredag kväll råkade vi hälsa på släktingar så vi satt liksom de flesta andra och stirrade klentroget på katastrofbilderna och försökte förstå vad som hänt. När vi sedan vaknade på lördag morgon och hörde siffran på döda på Utöya var känslan av overklighet och sorg total.

Alla medier rensade sina tablåer och sände bara nyheter varvat med stillsam sorglig musik under flera dagar, och även när de vanliga programmen börjat återkomma i radio och tv var ögonvittnesskildringar från händelserna eller berättelser om vad attentatsmannen sagt huvudnyhet hela veckan – är det förmodligen fortfarande…

Det känns som ni förstår konstigt att skriva om sin härliga semester i en idyllisk liten fiskeby, men frånsett dessa hemska händelser har vi haft det väldigt bra på vår första familjesemester. Trots allt måste ju livet gå vidare, och med en liten bebis har man inte så stort val – man kan liksom inte sitta förlamad i soffan eller ägna dagarna åt att läsa allt om tragedin i tidningen… Vi har haft långa lata dagar, oftast med sol och varmt, ätit glass på bryggan, badat i salta vågor och umgåtts med familj och vänner. G verkade trivas och vande sig ganska snabbt vid ”nya hemma” och har både bytt klädstorlek och nästan lärt sig sitta själv! Mer om det senare.

Så med mina tankar fortfarande hos det stolta och starka folk jag har halva mitt hjärta hos, som inte tänker låta en ensam galning förstöra deras land utan tvärtom står samman i sorgen och visar varandra kärlek och ömhet i denna svåra stund, ger jag er några bilder från det vackra Kragerö och texten till en av de mest önskade sångerna på radion dagarna efter attentaten; Mitt lille land. Popsångerskan Maria Mena lade ut den gratis efter dåden och sjöng den på minnesstunden i Oslo. Kan rekommendera att lyssna på den på YouYube, väldigt fin sång!

Mitt lille land
Et lite sted, en håndfull fred
slengt ut blant vidder og fjord

Mitt lille land
Der høye fjell står plantet
mellom hus og mennesker og ord
Og der stillhet og drømmer gror
Som et ekko i karrig jord

Mitt lille land
Der havet stryker mildt og mykt
som kjærtegn fra kyst til kyst

Mitt lille land
Der stjerner glir forbi
og blir et landskap når det blir lyst
mens natten står blek og tyst

Mitt lille land
Et lite sted en håndfull fred
slengt ut blant vidder og fjord

Mitt lille land
Der høye fjell står plantet
mellom hus og mennesker og ord
Og der stillhet og drømmer gror
Som et ekko i karrig jord

(Ole Paus)

Annonser

5 responses to “Hemma igen

 1. Det som har hänt i Norge är fortfarande ofattbart! Man förstår fortfarande inte vidden av det hela! Ha en fortsatt bra sommar/Kram Christina

 2. BM Gustafsson

  Fint skrivet om fina Norge, Birgit!
  Livet går vidareoch lille G växer! Kram!

 3. Ja men visst sjutton är det hemskt. Man är i chock ff och har inte förstått det än. Lever i någon förnekelse nästan.
  Vad gäller mobilen, så är det bara du dubbelklickar på skärmen så anpassas den efter bloggen. kram

 4. Ja, det är hemskt det som hänt i norge men som du skriver så måste vi och livet gå vidare!

  Trots omständigheterna verkar Ni harft en jättefin semester!
  Kram

 5. En riktigt bra skriven text på många sätt! Vinklingen på texten samt det neutrala språket som ger rättvisa och framhäver en gedigen ton fylld av värme. Ja, det är verkligen skrämmande och sorgligt det som har hänt. Men av de fina bilderna att döma har ni till trots haft en mysig semester.

  Kramar

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir jätteglad!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s