Har ju glömt att berätta…

… hur det går med G:s mat. Det går faktiskt bra! Riktigt bra, till och med. 🙂 Det har ju gått en hel del upp och ner, och så när det äntligen började gå åt rätt håll så blev han magsjuk före jul… Typiskt! Men sen dess har det gått bättre igen, och nu äter han faktiskt en hel del riktig mat; fisk, kyckling, köttbullar, korv, ost, ägg, ris, pasta, potatis med mera. Favoriterna är frikadeller, fiskekaker (typ som fiskbullar men platta och så steker man dem istället för att koka) och äggröra. Det är ju roligast att äta själv, jag tror det är delvis därför han gillar de här rätterna. Köttfärssås, korv stroganoff och andra barnvänliga rätter med tomat i är inte så populära, men rå tomat går bra… Även kokta morötter och ärter är gott och kul att plocka med. Och så Ella’s frukt- och grönsakspåsar, favorit som håller än! Dessutom älskar han smörgås med leverpastej, ost eller mesost.

En vanlig dag äter G ungefär det här:

 • kl 3-6: välling (beror på om och när han vaknar – oftast somnar han igen efter men om han inte vaknar förrän kl 6 brukar han gå upp då)
 • kl 8-9: en portion dinkelgröt, en banan
 • kl 11-13: olika mat, t ex smörgås med leverpastej eller annat pålägg, äggröra, fruktpåse eller turkisk yoghurt med fruktpuré. Eller en burk med risgröt och majskrokar om G och pappa inte är hemma.
 • kl 14-15: fiskekaker och potatis, frikadeller och makaroner med kokta morötter etc
 • kl 17-18: gröt, ibland t ex äggröra eller smörgås beroende på aptit
 • kl 19-20 beroende på hur trött han är: välling

När vällingen är uppdrucken och tänderna borstade (pyjamasen åker på innan) brukar vi leka lite och försöka varva ner, sedan är det dags för nattning. Oftast somnar han 19.30-20.30 och sover till kl 6-7 med i regel två uppvaknanden. (Men det händer att han sover hela natten, fantastiskt!) Numera går det ganska lätt att få honom att somna om, men minst en gång per natt brukar man få gå upp och vanka med honom på axeln en stund. Ofta lägger vi honom sedan i vår säng, han sover bättre där och det är lättare att buffa honom lite om han vaknar till men inte är ledsen.

Det är väldigt skönt att både mat och sömn funkar bättre nu! Det började runt jul och nyår så det har nog inget direkt samband med att jag började jobba, och han äter lika bra när jag matar som när Stefan gör det. Han var väl bara tillräckligt stor nu, antar jag! 😀 Hoppas nu det håller i sig utan alltför stora bakslag… Men jag hoppas och tror att jag har lärt mig att det går fram och tillbaka, och att även om det blir sämre ett tag så blir det bättre igen!

Annonser

4 responses to “Har ju glömt att berätta…

 1. Klart man ska äta själv 🙂

 2. Skoj att det börjar reda sig, både med maten och sömnen!

 3. Sv: Kinamat i Kina är inget gott iaf… 🙂

 4. Skönt att det går bättre. Här är det blandat! I bland går det bra å i bland sämre men äter det gör hon! Har ju också börjat med lite mer egen mat till Lexie där hon får plocka lite själv också å på så vis får i sig lite mer än vad hon får om jag bara matar henne med sked!

  Kram

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir jätteglad!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s