Två år och tio månader

Om bara två månader fyller vår stora kille tre år! Otroligt vad tiden går.

Språket utvecklas hela tiden, nu kan han ju säga både R och S, fast ibland blir det L och läsp. Han kan ofta säga ord helt korrekt om vi säger före, men när han pratar själv blir det ibland mer bebisuttal. Och ibland pratar han bebisspråk för att han verkar tycka det är kul. Han övar på svåra ord, försöker säga rätt och utbrister ”De e svårt ord!”. Kallar sig själv för Jabjiel.

Äter det mesta på förskolan men är kinkigare hemma, vill ibland bara äta ris eller bara köttbullar och av grönsaker gillar han i princip bara kokta morötter… Dricker fortfarande välling (”Pippidä”) både morgon och kväll. Ska nästan alltid vara med och hälla i vatten och pulver och sen sätta in i mikron, om han inte får det kan det bli stora vredesutbrott.

Somnar ca 19:30 i sin säng (med nån av oss bredvid) men vaknar på natten och vill komma ner till oss, det kan vara när som helst mellan 23 och 03. Sover inte på dagen hemma, ibland på förskolan men max 20-30 minuter. Vi märker att han är mer svårnattad om han sovit på dagen så vi har sagt att han inte ska sova varje dag i alla fall.

Kan få väldiga vredesutbrott för som vi tycker småsaker. Har även börjat bli arg när han t ex ramlar, verkar som att han tycker det är pinsamt. Häromdagen halkade han och ramlade ner från stolen och då blev han helt galen, låg under bordet och skrek ”dumma dig” (oklart vem) en lång stund. Det enda som hjälper är att låta honom vara för sig själv och skrika av sig tills han blir ledsen istället och vill tröstas. Reagerar liknande om han har bråkat med ett annat barn.

Potträningen har kommit av sig lite, före jul gick han mycket på potta och gick ibland utan blöja både hemma och på förskolan. Men under jullovet ville han plötsligt inte, pratar om att han vill ha godis för att gå på potta och vill bara ha blöja. Vi får väl se om det kommer igång igen nu när förskolan börjar igen!

Älskar bilar i allmänhet och filmen Bilar i synnerhet. Vill gärna ha med något till förskolan, växlar mellan en bil och ett gosedjur. Och enligt personalen släpper han inte den leksaken på i princip hela dagen… 🙂

Annonser

One response to “Två år och tio månader

  1. ah, den härliga trotsåldern! 🙂 Gråt och tandagnisslan över i princip ingenting – jag fick ju ett sånt riktat emot mig innan jul för att jag sjöng ”En sockerbagare” istället för ”Blinka lilla stjärna” ..

    Duktig han är med pott-träningen men det är ju ingen brådska. Eskil var ju jätteduktig i somras men kom av sig sedan. Det är först nu vi slutat med blöja på dagtid (nattetid har vi det fortfarande och jag har ingen press att sluta med det).
    Här är det sjukdom idag, mycket film på tv.. :-S

Tack för att du lämnar en kommentar, jag blir jätteglad!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s